Curiositats sobre els bastonets o hashi

       

Curiositats sobre els bastonets o hashi

Moltes vegades, a Occident, fem un ús dels bastonets, sense ser conscients de la importància que té seguir l’estricte protocol del país Nipó. Al Japó, son amants dels petits detalls i dels petits gestos, que segons la seva percepció, contenen l’essència real de les persones.

Hi ha moltes curiositats sobre els bastonets o hashi, vols saber-ne més?

 

Per què es fan servir bastonets i com son?

 

El menjar, al Japó, és fonamental dintre dels pilars de la seva cultura, tradició i recerca de l’harmonia en colors i gustos. L’ús del metall en aquest sentit, corrompeix  l’equilibri en el gust dels plats, és per això que fan servir utensilis de cuina i vaixelles d’altres materials.

Al Japó els bastonets solen ser de fusta o bambú; no obstant, a l’est d’Asia existeixen també països on es fan servir de metall, marfil o plàstic.

També són diferents en forma. Els bastonets japonesos són  gruixuts per la part superior i acaben en punta, mentre que els xinesos i coreans son pràcticament iguals en grossor en ambdós extrems.

Un altre curiositat és que existeixen diferents bastonets japonesos i  és que hi han diferents models depenent de qui vagi a fer-los servir o de quin tipus de menjar es consumeixi, per exemple:

Meotobashi : bastonets per matrimonis amb tamanys diferents per la dona i per l’home.

Iwaibashi: bastonets especials per a celebracions com l’any  nou.

Kaisekiryōri : bastonets per degustar els plats més  tradicionals de la cuina nipona.

Rikyūbashi: bastonets que porten el nom d’en Sen no Rikyū, una eminència dels rituals de la cerimònia del te.

Saibashi: bastonets per a plats que acompanyen l’arròs.

Waribashi: bastonets de “trencar”, que son els que s’utilitzen, sovint, als restaurants occidentals.

Aquests últims, els waribashi, es venen fent servir des del període Edo (1603-1868) i ara per ara, hi ha molta gent que pensa que el seu ús suposa un malbaratament de recursos naturals.

De fet, moltes persones conscienciades amb el medi ambient al Japó, porten a sobre els seu propi joc de bastonets “my hashi” per tal no fer servir els d’un sol ús.

 

Al pròxim post parlarem del rigorós protocol sobre l’ús dels bastonets i us donarem alguns consells per fer-ho d’allò més bé!

 

Ukiyo

Publicat el 28/6/2018

       

RSS 2.0 (Blog)

Deixa un comentari


( * ) Camps obligatoris